دوستان سلام
از این پس به بررسی یکی از مهمترین و جالب ترین خصوصیات Win XP می پردازیم. این خصوصیت جدید در واقع ابزار اداره سیستم عامل Win XP نگارش حرفه ای ( Professional ) است.
شرکت ماکروسافت بیشتر برنامه ها و روالهای مدیریتی Win XP را در یک برنامه به نام MMC که مخخف عبارت Microsoft Management Console است در یک جا جمع کرده. این برنامه در واقع محیطی است که به برنامه های مدیریتی Win XP اجازه می دهد تا عملیات خود را انجام دهند. لازم به ذکر است که اصطلاحا به این گونه برنامه ها که کوچک بوده و در محیط کلی دیگری اجرا می شوند Snap-ins گفته می شود.
برای دستیابی به برنامه MMC دو راه وجود دارد که نتایج مختلفی نیز در پی خواهد داشت :
1- استفاده از کنسول یا میز از پیش آماده شده که به طور پیش فرض در خود سیستم عامل موجود است.
2- استفاده مستقیم از برنامه MMC و تشکیل یک کنسول با برنامه های مدیریتی دلخواه.
در روش اول شما با کنسولی کار خواهید کرد که قبلا در Win XP تشکیل گردیده و شما قادر به تغییر برنامه های مدیریتی موجود در آن نخواهید بود. اما در روش دوم شما خودتان باید ابتدا یک کنسول ایجاد کرده و سپس برنامه های مدیریتی دلخواه خود را به آن اضافه کنید.البته باید گفت که کنسول پبش فرض Win XP تمام موارد لازم برای یک کاربر خانگی را دارا می باشد و من هم در این سری از مطالب فقط به بررسی همین موارد خواهم پرداخت زیرا بقیه امکانات موجود در MMC فقط برای استفاده مدیران شبکه ها مفید خواهند بود.
حال در اینجا به چگونگی دستیابی به هر دو کنسول می پردازیم :
1- کنسول پیش فرض: برای دستیابی به کنسول مدیریتی پیش فرض در Win XP مسیر زیر را طی کنید :
Control PanelàPerformance and MaintenanceàAdministrative ToolsàComputer Management
در این هنگام پنجره MMC باز خواهد شد و شما در این پنجره یک دایرکتوری قابل گسترش ( Extendable ) خواهید دید که در آن برنامه های مدیریتی زیر موجد است :
System Tools
Storage
Services and Applications
در مورد هرکدام از این برنامه ها به طور مختصر در ادامه توضیح داده خواهد شد.
2- استفاده مستقیم از برنامه MMC :
برای دستیابی مستقیم به برنامه MMC کافیست در Start Menu روی گزینه Run کلیک کرده و در پنجره آن عبارت MMC را نوشته دکمه OK را فشار دهید. در این هنگام پنجره ای شبیه پنجره روش اول باز می شود با این تفاوت که در این پنجره هیچگونه برنامه ای برای کار وجود ندارد و شما خود برنامه های مورد نظرتان را انتخاب و فراخوانی کنید.
اکنون برنامه MMC برای کار آماده می باشد. نام پنجره ای که باز شده Cosole1 می باشد. اما همانطور که قبلا هم ذکر شد در این کنسول هیچ برنامه یا روالی برای کار موجود نیست و شما باید خودتان آنها را به دلخواه فراخوانی کنید. برای این کار به ترتیب زیر عمل می کنیم :
ابتدا در گوشه بالا و سمت چپ پنجره و در نوار ابزار روی گزینه File کلیک می کنیم تا منوی آن باز شود. سپس از این منو گزینه Add/Remove Snap-in را انتخاب می کنیم. کلید میانبر ( Hot Key ) مربوط به این کار Ctrl+M می باشد.
در این هنگام پنجره دیگری به نام Add/Remove Snap-in باز می گردد. در پایین این پنجره برروی کلید Add کلیک کنید. در این حالت پنجره دیگری به نام Add Standalone Snap-in باز می گردد که در آن شما می توانید لیست تمام برنامه ها و روالهای کنترلی در Win XP Pro را ببینید. حال برروی نام برنامه Computer Management کلیک کنید تا به رنگ آبی درآید.( High Light ) وسپس روی کلید Add در پایین پنجره کلیک کنید. با انجام این کار پنجره دیگری باز خواهد شد که از شما درخواست می کند که نام کامپیوتری که باید کنسول برای آن ایجاد را مشخص کنید. در اینجا 2 امکان موجود است :
1- ذخیره کنسول برای همین کامپیوتر ( Local Computer )
2- ذخیره کنسول برای کامپیوتر دیگر ( Another Computer )
گزینه دوم مربوط به ذخیره سازی کنسول برای کامپیوترهای موجود در یک شبکه می باشد که این کار صرفا از حقوق مدیر شبکه است و برای این کار باید با حساب کاربری مدیر ( Administer Account ) وارد شبکه شد.
ما در اینجا فرض می کنیم که گزینه اول برای ما مطلوب است.
حال در پایین صفحه روی کلید Finish کلیک کنید تا برنامه مدیریتی انتخاب شده در کنسول قرار گیرد. همچنین روی کلید Close از پنجره Add Standalone Snap-in کلیک کنید تا این پنجره نیز بسته شود. ( می توانید روالها و برنامه های دیگری نیز انتخاب کنید با طبق روش گفته شده آنرا اضافه کنید. ) حال روی دکمه OK از پنجره Add/Remove Snap-in کلیک کنید تا این پنجره نیز بسته شود و برنامه های مورد نظر شما وارد لیست کنسول گردند.
حال می توانید در قسمت سمت چپ کنسول خود برنامه Computer Management را ببینید.
روی علامت + کنار آن کلیک کنید. خواهید دید که همان برنامه های موجود در کنسول استاندارد Win XP Pro موجود می باشند.
بعد از این مراحل شما باید کنسول خود را مانند یک فایل معمولی با یک نام دلخواه و در مسیری دلخواه Save کنید تا در آینده قابل بازیابی باشند.
عالی بود